De natuur is van slag

De natuur is van slag, zoveel is duidelijk. Dat is ook te zien aan de bijen. De diertjes blijven normaal gesproken de hele winter in de kast, maar vliegen nu volop buiten. De Imkers maken zich zorgen.

De bijen gebruiken wel energie met dat vliegen, maar er is nauwelijks voedsel te vinden. In de periode dat ik bijen houd is het nog nooit gebeurd dat ze met kerst zo massaal eropuit trokken. ‘Een enkele keer verlaat een bij het nest, als er een keer een warme dag is. Maar nu trekken ze eropuit terwijl bijna niets bloeit. Met kerstmis kwamen ze met stuifmeel binnen. Maar omdat er weinig voedsel is, zullen wij als imkers de diertjes in het voorjaar moeten bijvoeren.

‘In warmere landen is meer voedsel’

In subtropische landen zijn de bijen een hele jaar actief. Maar ons klimaat is er niet op gemaakt. Hier vallen bladeren van de bomen en bloeien de bloemen in seizoenen. In een subtropisch klimaat is dat anders. Dan kunnen de bijen dus ook meer voedsel vinden. Mocht het toch nog winter worden, dan is het aangewezen om in het voorjaar extra voedsel in de kast te leggen.